top of page

Τι μάθαμε στο πρώτο βιωματικό εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας στις Πρέσπες.

Έγινε ενημέρωση: 17 Οκτ 2022

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Φύση και Πολιτισμός, εγκαινιάζοντας το ξεκίνημα του πολυλειτουργικού της αγροκτήματος, σε συνεργασία με τον φυσικό καλλιεργητή Παναγιώτη Μανίκη, το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας Έδεσσας, τον Δήμο Πρεσπών και την υποστήριξη του προγράμματος Poliprespa, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, διοργάνωσε το πρώτο βιωματικό εργαστήρι για τη Φυσική Καλλιέργεια στις Πρέσπες.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν επαγγελματίες και ερασιτέχνες αγρότες, μικροκαλλιεργητές και ενδιαφερόμενοι πάνω στο θέμα δημιουργίας προσωπικής διατροφικής αυτάρκειας. Οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας όπως η Αίγινα, η Ζάκυνθος, τα Ιωάννινα, η Έδεσσα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά κ.α.

Το διήμερο αυτό μιλήσαμε για το πώς μέσα από τη Φυσική Καλλιέργεια μπορούμε να φτάσουμε στη διατροφική αυτάρκεια αλλά και πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για επαγγελματικές καλλιέργειες με σκοπό να αυξήσουμε την ποικιλία και την παραγωγή των προϊόντων μας, να καταφέρουμε να έχουμε ένα σταθερό εισόδημα και να μην εξαρτόμαστε από τη μονοκαλλιέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα, συζητήσαμε για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία αγροκτήματος, τη δημιουργία ετήσιου λαχανόκηπου καθώς και τη χρήση και σημαντικότητα της χλωρής λίπανσης σε όλα τα είδη καλλιέργειας.

Μιλήσαμε για τη διαδικασία σποράς με σβόλους, φτιάξαμε σβόλους με σπόρους χλωρής λίπανσης και λαχανικών εποχής και τους σπείραμε στο αγρόκτημά μας, ενώ στο τέλος της ημέρας έγινε ανοιχτή συζήτηση όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον κύριο Μανίκη για θέματα που αντιμετωπίζουν στις ήδη υπάρχουσες καλλιέργειές τους και να λάβουν συμβουλές για εναλλακτικές καλλιέργειες.





Τη δεύτερη μέρα ασχοληθήκαμε με μια ποικιλία από οπωροφόρα δέντρα (μηλιές , αχλαδιές, δαμασκηνιές κ.α.) και μιλήσαμε για τη φύτευση, την καρποφορία και τη διαμόρφωση τους, καθώς επίσης και για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα δέντρο που έχει κλαδευτεί, να ξαναπάρει το φυσικό του σχήμα. Μιλήσαμε για τη σημαντικότητα του να υπάρχουν πολλές ποικιλίες και πολλά είδη. Τέλος, τονίστηκε ο θεμελιώδης ρόλος της χλωρής λίπανσης και της υγείας του εδάφους, ώστε να έχουμε υγιή δέντρα και ιδανική παραγωγή.

Το κύριο συμπέρασμα από το διήμερο εργαστήρι και από όλα όσα μας είπε ο κύριος Μανίκης είναι ότι πρέπει να δείχνουμε αγάπη, σεβασμό και συμπόνια στη φύση και να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στο πώς μπορούμε να πάρουμε την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή από τις καλλιέργειες μας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να φροντίζουμε για την υγεία του εδάφους και των φυτών μας και μόνο τότε αυτά θα καταφέρουν να μας χαρίσουν απλόχερα τους καρπούς τους.




Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον φυσικό καλλιεργητή Παναγιώτη Μανίκη που δέχτηκε την πρόσκληση μας να έρθει στις Πρέσπες και μοιράστηκε μαζί μας την γνώση και τη μακροχρόνια εμπειρία του πάνω στη Φυσική Καλλιέργεια.

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Πρεσπών που βρίσκεται πάντα δίπλα μας και στηρίζει κάθε μας δραστηριότητα αλλα και


Το διήμερο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Poliprespa, ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιείται από τους τοπικούς φορείς της Πρέσπας, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.





331 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page